Project Efraïm

Project Efraïm

Efraïm is een jongen van 12 jaar dat woont in het dorpje Denbi. Hij is geboren met een zuurstofgebrek voor of tijdens de bevalling, waardoor hij verlamd is. Hij is gediagnosticeerd met Cerebral Palsy. (Goede) fysiotherapie is nagenoeg afwezig in de nabije omgeving en het is erg duur.

Efraïm krijgt therapie in een kwalitatief kinderrevalidatiecentrum in Addis Ababa. De kosten daarvan zijn laag (gesponsord centrum), maar de vervoerskosten ernaartoe zijn erg hoog. Door zijn handicap is Efraïm niet in staat om met het openbaar vervoer te reizen. In deze kosten krijgt de familie ondersteuning.

Na een periode van wekelijkse fysiotherapie sessies is de therapie teruggebracht naar maandelijkse frequentie. De intensieve sessies waren nodig, omdat Efraïm nog nooit eerder therapie had gehad en verschillende vergroeingen heeft in polsen en benen. Zo kregen de ouders ook goed de tijd om te leren hoe ze zelf de oefeningen thuis kunnen doen. Het resultaat van de therapie is dat Efraïm nu zelfstandig kan zitten en zelf kan eten en drinken. Dit was voorheen ondenkbaar.

Inmiddels zijn de fysiotherapie sessies in Addis Ababa gestopt, omdat verdere vooruitgang niet meer mogelijk was. De oefeningen zullen thuis voortgezet moeten worden. We hebben Efraïm voorzien van een therapie-bal voor oefeningen thuis. Het revalidatiecentrum heeft hem voorzien van een aangemeten rolstoel.

Gelukkig doet Efraïm het goed op school. Het is een slim jongetje, zelfs de beste van de klas. Ook zijn de ouders erg betrokken bij de behandeling. We hopen Efraïm op zodanige manier te kunnen ondersteunen in hulpmiddelen, advies en een luisterend oor, dat hij zoveel mogelijk zelfstandig met zijn handicap kan leven en uiteindelijk een plaats in de maatschappij kan innemen.

Sluiten