Geschiedenis

Stichting Denbi werd in 2014 opgericht door een aantal Nederlandse ondernemers die invulling wilden geven aan hun verantwoordelijkheid voor de verre naaste.  

Na een bezoek aan Ethiopië werd het hart geraakt van deze Nederlandse ondernemers en zij wilden graag iets doen om de leefomstandigheden in dit land te verbeteren.  

We zijn begonnen met het verlenen van medische zorg in een zeecontainer op de Maranatha Farm in Denbi. Berdien en Aberash hielpen de patiënten zo goed zij konden en we kregen steeds meer naamsbekendheid.  

Ons doel

Ons doel was om een zelfstandige kliniek te realiseren op een eigen stuk grond, maar door de vele regels en wetten duurde het erg lang om een stuk land te krijgen, waarop een kliniek gebouwd zou kunnen worden.

In 2017 is er daarom besloten om bij de Maranatha Farm een Medium Kliniek te bouwen, zodat we meer medische zorg zouden kunnen verlenen en ook prenatale zorg konden gaan starten.  

Het resultaat

In augustus 2018 is deze kliniek in gebruik genomen en op dit moment krijgen we steeds meer naamsbekendheid en ook meer patiënten die onze kliniek bezoeken.

We zien dat we iets kunnen betekenen voor onze medemens in (de omgeving van) Denbi en kunnen bijdragen aan betere leefomstandigheden.

_MMK6442_LR.jpg

Waarom hulp aan Ethiopië?

Voor ons is het de normaalste zaak van de wereld om schoon en zuiver drinkwater tot onze beschikking te hebben. In Ethiopië is dat compleet anders. De mensen daar zijn afhankelijk van ongezond en vaak besmet drinkwater. Ook de gezondheidszorg is er slecht aan toe. Bij ziekte is men overgeleverd aan ondermaatse zorg. Veel Ethiopiërs sterven dan ook al jong, vaak door verwaarloosde ziektes en onhygiënisch eten en drinken. Daarnaast komt ook ondervoeding veel voor en zijn er veel wezen en verscheurde gezinnen als gevolg van de hiv/aidsproblematiek.

Denbi 

Denbi is een klein dorpje in de omgeving van Debre Zeit, een middelgrote Ethiopische stad. Er wonen ongeveer 4.500 inwoners die verdeeld zijn over zo’n 200 huishoudens. De meeste inwoners zijn boer.  

Gezondheidszorg

Op dit moment is de dichtstbijzijnde publieke gezondheidszorgvoorziening op een afstand van een uur lopen. Vanwege het gebrek aan kennis en geld en door het slechte bereik wachten de mensen vaak te lang om naar een ziekenhuis te gaan. Tot voor kort bevielen veel vrouwen thuis en ontvingen geen prenatale zorg. De nieuwe kliniek heeft hier verandering in gebracht. Steeds meer vrouwen vinden de weg naar onze kliniek. Het komt regelmatig uit de voorgeschiedenis naar voren dat de andere kinderen thuis geboren zijn. Ook horen we vaker dat er baby's overleden zijn tijdens een thuisbevalling.

Drinkwater

Gelukkig is er wel schoon drinkwater beschikbaar voor de inwoners van Denbi. Dit kunnen ze verkrijgen bij de Maranatha Farm. Daar is buiten de poort een waterafgiftepunt waar de mensen van Denbi gratis schoon water kunnen halen. De hygiënische omstandigheden in Denbi zijn zeer laag. Er zijn bijvoorbeeld heel weinig huishoudens met een aparte toilet ruimte. Vanuit de kliniek geven we preventie lessen om de hygiëne te verbeteren.

Wandelende mensen

Sluiten