Toekomstplannen kliniek

Toekomstplannen kliniek

2 oktober 2020

Zoals wellicht bekend zijn we jaren bezig geweest om een stuk grond te verkrijgen met de bedoeling om daar de kliniek op te bouwen.

IMG-20200925-WA0004.jpg

Zoals wellicht bekend zijn we jaren bezig geweest om een stuk grond te verkrijgen met de bedoeling om daar de kliniek op te bouwen. Omdat dit zolang duurde, het leek er zelfs op dat het helemaal niet meer zou gaan gebeuren, hebben we de kliniek uiteindelijk op de Maranatha Farm gebouwd. Gelukkig maar! Al meer dan 2 jaar geven we zorg vanuit deze kliniek en hebben we al duizenden patiënten kunnen helpen.

Inmiddels is het stuk grond zo goed als zeker beschikbaar, waardoor het bestuur zich moest beraden op de vervolgstappen hiervoor. Een stuk grond toegekend door de overheid kun je niet braak laten liggen. Dan wordt het weer afgenomen. Ook heeft het hele proces al zoveel tijd en energie gekost en is dit een unieke kans om een stuk grond in bezit te hebben. Het zou heel erg jammer zijn om dit, na alle inspanningen, zomaar te laten schieten.

Het biedt daarbij vele voordelen om fysiek en organisatorisch los te staan van de Maranatha Farm (op dit moment valt de kliniek als zodanig onder de farm). Je bent nu altijd aan elkaar verbonden en je moet rekening houden met elkaar. Ook kunnen we nu geen geldbedragen vragen van onze patiënten, omdat het een farmkliniek is.

Het bouwen op het stuk grond betekent echter wel een maat groter dan de huidige kliniek. Er zal een zogeheten ‘basis ziekenhuis’ gerealiseerd moeten worden, wat te maken heeft met de eisen van de overheid. Dat biedt enerzijds voordelen, omdat we dan ook operaties aan kunnen bieden en artsen aan kunnen nemen en daarmee ook meer gecompliceerde bevallingen kunnen doen. Ongeveer 40% van de zwangere vrouwen moeten we doorverwijzen naar het ziekenhuis voor de bevalling of complicaties tijdens de zwangerschap, omdat we deze zorg niet kunnen bieden. Voor veel vrouwen is dit echt een trauma, omdat ze uit ervaring weten dat de zorg daar ondermaats is.

Helaas ervaren we dit ook aan den lijve. Afgelopen maand is er een moeder overleden die bij ons was bevallen, maar een nabloeding had. We hebben haar met spoed (nog bij bewustzijn) naar het ziekenhuis gebracht. Helaas duurde het enkele uren voordat de arts in huis was en ze haar konden opereren. We kwamen in een reanimatie setting terecht. Uiteindelijk is ze op de operatietafel aan de interne bloeding bezweken, nog voordat ze waren begonnen aan de operatie. De vader met een dochter van twee jaar en het pasgeboren meisje bleven alleen achter. Wellicht als de arts snel in het ziekenhuis was geweest, had het leven van deze moeder gered kunnen worden.

Dit is slechts een van de vele voorbeelden, waarbij we zo graag meer willen doen voor onze patiënt. We zijn echter beperkt. Ook dit is één van de vele voorbeelden waarom we nog steeds willen doorgaan met de ons nu aangeboden kans om op het stuk grond onze faciliteiten uit te kunnen breiden. 

Een ander voordeel is dat we in de toekomst kunnen opereren als zelfstandige organisatie, doordat we ook gelden voor de aangeboden zorg kunnen vragen. Dit is nu niet mogelijk. We moeten de zorg gratis aanbieden, omdat we verbonden zijn aan de farm.

Ons hart en onze visie blijft staan. We willen er zijn voor de arme patiënten van Denbi om die betaalbare en bereikbare zorg te kunnen aanbieden. De rijkere mensen kunnen echter meebetalen voor de armen. Op die manier zijn we niet (alleen) afhankelijk van donateurs, waardoor we het project kunnen verduurzamen.

Omdat er veel komt kijken bij oprichten en runnen van zo’n ziekenhuis heeft het bestuur zich beraden op de vervolgstappen, waarover wij u in het volgende nieuwsartikel meer zullen vertellen.

Sluiten